Hier kan je lezen hoe we het geboortekaartje van Nette hebben gemaakt.
Voor ik begin aan de uitleg: alvast onze excuses aan iedereen die geen kaartje van papier heeft gekregen, het was niet echt te doen om genoeg exemplaren te maken om iedereen een fysiek kaartje te sturen. Hier is een filmpje dat laat zien hoe het kaartje eruit ziet:
Het is dus een 3D-kaartje dat kan opgeplooid worden zodat het in een (min of meer) platte envelop past. Als je de envelop openmaakt springt het kaartje automatisch in de juiste vorm. Je kan zelf zo'n kaartje maken van karton en 2 elastiekjes, maar het is een uitdaging om dat op een mooie manier te doen. Om dat een 50-tal keer te doen, dat is onbegonnen werk.
Er is een bedrijf in Engeland dat zo'n kaartjes kan maken, maar zij richten zich vooral op andere bedrijven, die graag op een speciale manier reclame willen maken. Zij kunnen zo'n kaartjes automatisch maken, maar dan wel liefst op een oplage van enkele duizenden. Voor lage oplages (lees: 250 kaartjes minstens) vinden ze dat niet de moeite (lees: zijn ze extreem duur, zo'n 7 euro per kaartje). Dat was dus geen optie.
Op een andere webwinkel van hetzelfde Engelse bedrijf kan je blanco popup-kaartjes bestellen, per stuk. Dat is al een stuk betaalbaarder. De bedoeling is dat je daar dan zelf op gaat tekenen enzo. Nu zagen we dat niet direct zitten om een 50-tal kaartjes zelf te tekenen, en zo'n kaartje in een printer steken is ook al niet zo'n goed idee.
Onze oplossing was: stickers laten drukken! Op Drukland.be kan je vrij goedkoop stickers laten drukken. We hebben een sticker ontworpen (in The Gimp, natuurlijk) die twee zijdes van het kaartje vult; aan de andere kant ziet het kaartje er hetzelfde uit (op één detail na, waarover straks meer).
De leveringstijd van Drukland.be voor stickers is een week of twee, als we dus moesten wachten tot de geboorte om de stickers te bestellen, dan zouden de geboortekaartjes pas een week of drie na de geboorte aankomen — veel te laat dus. Daarom besloten we om de kaartjes al op voorhand te maken, maar dan kan je natuurlijk de geboortedatum en lengte en gewicht niet op de sticker vermelden. Om dat op te lossen, hebben we in het ontwerp van de sticker een plaatsje voorzien dat overplakt kan worden met een etiket. Via Etikettenworld bestelden we etikettenvellen, die vlak na de geboorte op onze eigen printer bedrukt werden.
Zo, dat was het!
Website ontworpen door (papa) Jon Sneyers.
Deze website gebruikt CSS3, in het bijzonder CSS3 Borders, CSS3 Fonts, CSS3 Gradients, en CSS3 Transitions. Alles zou leesbaar moeten zijn in oude browsers, maar om alles te zien zoals het bedoeld is, heb je een recente versie nodig van een degelijke browser (bijvoorbeeld Firefox, Google Chrome, Opera, of Safari). Microsoft Internet Explorer is geen degelijke browser. Sommige onderdelen van deze website zijn gebaseerd op Stu Nicholls' CSS play.