ZWASMM
Zachte WAren. Syndicalisme. Muziek. Marxisme.
meer moet dat niet zijn.

December 2009

(permlink) Merry X-Marx!Bonuspunten voor wie iedereen herkent! En voor alle duidelijkheid: 't is maar om te lachen, hé!

Oplossing »
Van links naar rechts: Karl Liebknecht (Jozef), Ted Grant (de engel), Rosa Luxemburg (Maria), Karl Marx (Jezus), Jozef Stalin (de os), Friedrich Engels (koning 1), Vladimir Lenin (koning 2), Leon Trotski (koning 3).
« verbergen

(permlink) Automatisch muziek maken

In een vorig bericht zei ik dat ik nog iets ging vertellen over m'n bezoek aan de onderzoeksgroep van prof. Sato, maar dat is er nog niet van gekomen. Hoog tijd om daar iets aan te doen.

In september bezocht ik het Tokyo Institute of Technology, meer bepaald Sato Lab, waar men onder andere de probabilistisch-logische programmeertaal PRISM ontwikkelt. Ik heb me daar bezig gehouden met het ontwikkelen van een nieuwe regelgebaseerde probabilistisch-logische programmeertaal, genaamd CHRiSM, gebaseerd op een combinatie van CHR en PRISM. De naam “CHRiSM” verwijst naar het heilig chrisma (Chrism in het Engels) — dat leek me wel een gepaste naam voor een programmeertaal die gemaakt wordt door iemand die werkt aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Elke nieuwe programmeertaal heeft natuurlijk een killer app nodig, een toepassing die aantoont dat die programmeertaal voordelen heeft ten opzichte van bestaande programmeertalen.
Voor CHRiSM heb ik een toepassing gezocht in het automatisch genereren van muziek: ik heb een CHRiSM-programma gemaakt dat automatisch muziek “componeert”, genaamd APopCALeaPs (Automatic Pop Composer And Learner of Parameters). Of dit echt een killer app is, dat betwijfel ik, maar het is in elk geval een leuke toepassing. Luister zelf maar eens — hier zijn enkele voorbeeldjes van muziek die automatisch gegenereerd werd door APopCALeaPs: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Het CHRiSM-programma dat deze muziek maakt is redelijk eenvoudig: slechts een honderdtal regels code. Als je zelf wat muziek wilt genereren: hier is het volledig systeem (enkel voor Linux): apopcaleaps_0.1.tar.gz (installeer ook LilyPond en TiMidity om de uitvoer te kunnen horen).

(permlink) Meer middelen voor onderwijs!

Helaas kon ik er niet bijzijn omdat ik nog in Japan zat, maar bij de opening van het academiejaar heeft LBC-KULeuven actie gevoerd voor een verhoging van de middelen voor (hoger) onderwijs:Dat die actie hoognodig is, blijkt overduidelijk uit de cijfers. In relatieve termen (in percentage van het bruto regionaal product) is het budget voor hoger onderwijs geleidelijk aan het dalen. Ondertussen stijgt het aantal studenten. Om de veranderende verhouding te verduidelijken: met 1% van het BRP konden we in theorie in het Vlaanderen van begin jaren '90 ongeveer 150,000 studenten onderwijzen, en vandaag bijna 250,000 studenten. Met andere woorden, met dezelfde middelen moet vandaag ongeveer 60% méér gedaan worden dan 15 à 20 jaar geleden. Hier is een grafiekje:Minister Pascal Smet heeft beloofd om tijdens de regeerperiode 2009-2014 het budget voor het hoger onderwijs met 10% te verhogen. Ik zou zo zeggen: éindelijk! Maar wat blijkt nu? Hij gaat om te beginnen in 2010 en 2011 eerst meer dan 200 miljoen euro besparen in het onderwijs; in het hoger onderwijs wordt ongeveer 1% bespaard.

Dat is natuurlijk een nogal twijfelachtige manier van werken. Het doet me wat denken aan een sociale huisvestingsmaatschappij in Antwerpen die, in het kader van de verbetering van de leefbaarheid in de sociale wijken — een nobel doel, nietwaar — een sociale woningaanvraag afwees aan een ex-dakloze aangezien mensen met een verleden van dakloosheid “rechtstreeks of onrechtstreeks voor leefbaarheidsproblemen kunnen zorgen”. Of aan president Obama, die de troepen geleidelijk wilt terugtrekken uit Afghanistan, en daarom eerst even 30.000 extra soldaten stuurt.

Leefbaardere sociale woonwijken door er enkel mensen toe te laten die het niet nodig hebben. Investeren in het onderwijs door er nu even in te besparen. Vrede door nu nog even oorlog voeren. Kortom: [X] bereiken door nu eventjes [niet X] te doen. Een spijtige maar noodzakelijke omweg. En als ge dat niet gelooft dan maken we u wel iets anders wijs.

(permlink) Leterminator II

De laatste tijd ben ik minder regelmatig aan het bloggen. Eén van de redenen daarvoor is dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen en dat ik geen zin heb om mezelf te herhalen. Wat kan ik bijvoorbeeld vandaag nog toevoegen aan dit bericht van bijna een jaar geleden? Een gevatte haiku misschien?

Ok, flauw excuus, ik geef het toe. Ik zal de komende dagen nog eens wat bloggen...

Vorige maand