Extra!

De “geheime” pagina met extra's

Proficiat, je hebt de “geheime” pagina gevonden met allerlei extra informatie!

Lola!Extra's
voor wie nóg meer wil weten...

Op dit “geheime” deel van de website is nog wat extra informatie te vinden. Veel plezier ermee!

Het bevallingsverhaal kan je op de website van Zwanger In Brussel lezen.

- 2 -

De naam “Lola”

“Lola” is van oorsprong een Spaanse naam: het is een afkorting van “Dolores”. De laatste jaren is de naam over heel de wereld (terug) erg populair geworden: in Frankrijk zit Lola bij de top-10, en ook in de VS is de naam aan een fameuze come back bezig:

- 3 -

De naam heeft lang een ietwat schunnige bijklank gehad: Lola Montez (de minnares van Lodewijk I Van Beieren in 1846), Marlene Dietrich als cabaret-zangeres Lola in de film Der blaue Engel uit 1930, “Zwarte Lola uit de stripteasebar” (1967), en de travestiet “Lola” uit het bekende nummer van The Kinks (1970) zullen daar wel voor iets tussen zitten.

Van de jaren 1930 tot eind jaren '90 klinkt “Lola” als een naam voorbehouden voor femme fatales en striptease-zangeressen. Daar komt echter geleidelijk verandering in...

- 4 -

- 5 -

In de Looney Tunes-animatiefilm Space Jam (1996) is “Lola Bunny” een combinatie van femme fatale en een no-nonsense, sportieve en zelfstandige vrouw (of konijn).

- 6 -De heldin met vuurrood haar in de Duitse actiefilm “Lola Rennt” (1998) is een mooie, maar vooral sterke vrouw die het leven redt van haar vriend.

- 7 -

De Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse “Sesamstraat” (Plaza Sésamo) heeft sinds 1996 een muppet met de naam Lola. Lola is een slimme, avontuurlijke, leergierige en muzikale muppet die zoals Elmo over zichzelf spreekt in de derde persoon.

- 8 -Lola Caricola is een personage in de Amerikaanse tekenfilmserie CatDog (1999-2005). Deze Lola is een kleine maar dappere zoöloge uit Mexico.

- 9 -Charlie and Lola is een Britse reeks van prentenboeken (2000-2010) met bijhorende animatieserie (2005-2008). Deze Lola is een vrolijk meisje van 5 jaar, met veel energie en verbeelding.

Kortom: de afgelopen 20 jaar heeft de bijklank van de naam “Lola” een evolutie doorgemaakt.

- 10 -

Qua originaliteit is de naam Lola in Vlaanderen vergelijkbaar met Nette. Er zijn de laatste 10 jaar volgens Kind en Gezin 463 Lola's geboren in Vlaanderen, tegenover 390 Nette's. Nette staat op plaats 144 in de lijst van populaire meisjesnamen, Lola staat op plaats 118 (in Vlaanderen). In België schommelt Lola rond de 30ste plaats — bij franstaligen is de naam blijkbaar populairder.

De kans is dus niet zo groot dat er nog veel andere Lola's in de klas zullen zitten, maar het is toch een naam die iedereen kent.

- 11 -

Fran
Lola heeft nog twee andere namen: “Fran” en “Amandla”. De verklaring voor “Fran” is eenvoudig: het is een verwijzing naar haar overgrootmoeder (Francine Stiers) — de enige van haar overgrootouders die nog leeft.

“Fran” is ook de naam van zowel de actrice als het hoofdpersonage in de bekende TV-serie The Nanny.

- 12 -

Amandla!
Amandla is een woord in de Afrikaanse Nguni-talen Xhosa en Zoeloe. Het betekent “kracht”, “sterkte”, “macht”.

Ten tijde van het apartheid-regime in Zuid-Afrika werd “Amandla!” gebruikt als strijdkreet door de verzetsbeweging tegen apartheid. “Amandla Awethu!” is de Zuid-Afrikaanse versie van “Power to the People!” De kreet wordt nog steeds gebruikt op vakbondsmeetings en betogingen tegen het huidige ANC-beleid.

- 13 -

De dag 11 september

11 september 1973, Chili: Staatsgreep tegen Allende, begin van de dictatuur van generaal Pinochet.

11 september 2001, VS: terroristische aanslagen op de Twin Towers van het WTC in New York.

- 14 -

Het jaar 2013

50 jaar The Kinks
100 jaar Paul Erdős
200 jaar Søren Kierkegaard

- 15 -

Lola!
Hier zijn een aantal YouTube-filmpjes over naamgenoten van Lola:

LOLA!
Lola is geboren!