Verborgen link: de postzegel met vogeltjes

De naam

Waarom de naam “Nette”?

Volgens Kind en Gezin kwamen er in de laatste 10 jaar in Vlaanderen 35853 verschillende meisjesnamen voor. De populairste namen zijn: Emma, Julie, Marie, Lotte, Amber, Lore, Laura, Louise, Luna, en Elise. De minst populaire namen kwamen maar één keer voor, en zo zijn er ongeveer 25000. Dat zijn vooral rare samengestelde namen zoals “Zara Johnny”, of vreemde spellingen zoals “Zöe”. Of misschien typfouten van Kind en Gezin :).

De naam “Nette” staat op de 152ste plaats in de lijst van Kind en Gezin, en kwam 366 keer voor. Dat vonden we een goed evenwicht tussen originaliteit en herkenbaarheid. De kans is klein dat er nog andere Nette's in de klas zullen zitten, maar het is toch een naam die niet té exotisch is. In de jaren voor 2007 werden er ongeveer 30 Nette's per jaar geboren. De laatste jaren ligt het gemiddelde eerder rond de 50. Hier is een grafiek van de evolutie per provincie:

Grafiek van de evolutie van het aantal Nette's in de laatste 10 jaar

“Nette” is een oorspronkelijk Duitse naam, die “de schone” betekent (zoals in het Nederlands dus). In België kwam de naam vroeger ook vaak voor als verkorting van Franse namen die eindigen op “-nette”, zoals “Annette”, “Jeannette”, of “Antoinette”.

Foto van Nette Scholliers uit de film Daens
Nette Scholliers.

De meeste mensen zullen de naam associëren met het personage Nette Scholliers uit de film Daens. In die meesterlijke verfilming (door Stijn Coninx) van het boek van Louis Paul Boon over de sociale strijd in het 19de eeuwse Aalst, speelt Antje De Boeck de rol van de moedige textielarbeidster Nette uit een arm katholiek gezin, die op een Romeo-en-Julia-achtige manier verliefd wordt op de socialist Jan de Meeter (Michael Pas).

Beeld uit de film Daens

In 2007 was het 100 jaar geleden dat priester Daens overleed. Het jaar daarna kwam er een zeer succesvolle musical-versie uit, geproduceerd door Studio 100. We hebben die musical zelf niet gezien, maar we vrezen het ergste. De musical werd gesponsord door Fortis Bank, en cynisch genoeg werd er — wat had je anders verwacht van Studio “platte commerce” 100 — behoorlijk wat geld uitgeslagen, met onder andere het VIP-arrangement “De Burgerij” voor 155 euro per persoon (walking dinner inbegrepen). Bovendien werd Nette gespeeld door Mega Mindy. Jep, Mega Mindy! Waarschijnlijk is de stijging in het aantal Nette's sinds 2008 toch vooral aan die musical te wijten. Tja.

De andere namen: Janne en Hester

Nette heeft nog twee andere namen: “Janne” en “Hester”. Die laatste naam, Hester, is de naam van haar meter, Hester Carstens. Tussen haakjes: misschien vragen sommigen zich af waarom Nette twee peters heeft én een meter. De reden is dat de meter in Zuid-Afrika woont — Hester is de “gastzus” van Tina, van toen ze een jaar als AFS-“uitruilstudent” bij de familie Carstens woonde in Durbanville, bij Kaapstad. Nette zal dus waarschijnlijk haar meter niet zo vaak zien (of toch niet in levende lijve), en dat wordt een beetje gecompenseerd door de twee peters, die wel allebei in België wonen.

De uitleg voor de naam “Janne” is iets ingewikkelder. Het is een Scandinavische naam, afkomstig van “Johannes”. Er zijn veel namen met dezelfde oorsprong, onder andere: de Zweedse naam “Jon”, de Franse naam “Jeanne”, en de Nederlandse namen “Jan” en “Hannes”. “Janne” is in de eerste plaats een verwijzing naar de voorouders van Nette: de moeder van de moeder van de vader van Nette heette “Jeanne”, en de vader van de vader van de moeder van Nette heette “Jan”. Daarnaast verwijst “Janne” ook een beetje naar de papa (“Jon”) en naar de Zuid-Afrikaanse “gastvader” (“Hannes”) van de mama.

Website ontworpen door (papa) Jon Sneyers.

Deze website gebruikt CSS3, in het bijzonder CSS3 Borders, CSS3 Fonts, CSS3 Gradients, en CSS3 Transitions. Alles zou leesbaar moeten zijn in oude browsers, maar om alles te zien zoals het bedoeld is, heb je een recente versie nodig van een degelijke browser (bijvoorbeeld Firefox, Google Chrome, Opera, of Safari). Microsoft Internet Explorer is geen degelijke browser. Sommige onderdelen van deze website zijn gebaseerd op Stu Nicholls' CSS play.