ZWASMM
Zachte WAren. Syndicalisme. Muziek. Marxisme.
meer moet dat niet zijn.

Augustus 2009

(permlink) Amerikaanse kinderen

De maand juli is zo'n beetje verdwenen op deze blog. Dat komt gedeeltelijk omdat ik in juli naar een conferentie in Pasadena gegaan ben, en daarna van de gelegenheid gebruik heb gemaakt om een road trip door Californië te maken, van Las Vegas over Death Valley, Yosemite Park, San Francisco en Los Angeles terug naar Vegas.Amerika is een land van extremen: extreme decadentie (Vegas!), extreme temperaturen (Death Valley), extreme hoeveelheden, extreme rijkdom, extreme armoede (bedelaars in San Francisco en LA), en extreem rechtse politieke partijen. Het was een zeer boeiende trip.

De Amerikaanse cultuur is eigenlijk nog het best te karakteriseren als “kinderlijk”. Het lijkt alsof de gemiddelde Amerikaanse volwassene in zekere zin is blijven steken in een kinderlijk stadium. De psycholoog Bruce Charlton beweert dat de mens psychologische neotenie vertoont. Neotenie is een vorm van paedomorphose — een evolutionair fenomeen waarbij volwassenen exemplaren van een diersoort kenmerken behouden die normaal verdwijnen tijdens het opgroeien.
Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld van paedomorphose is de axolotl of Mexicaanse wandelvis, een salamander die in het larve-stadium blijft steken. Ook bij de mens komt neotenie voor: lactose tolerantie is een goed voorbeeld. Normaal gezien worden mensen lactose intolerant zodra ze geen borstvoeding meer krijgen. Dankzij de domesticatie van de koe door de mens (en van de mens door de koe) zijn er grote bevolkingsgroepen die een afwijking hebben waardoor ze ook als volwassene lactose tolerant blijven.

Beschouw bijvoorbeeld de Amerikaanse keuken. Wafels met spek en eieren. Ontbijtpizza's. Cola-bekers van 2 liter. De perfecte synthese van het Brits gevoel voor gastronomie en het Duits gevoel voor kwantiteit en vetgehalte. Kinderen eten graag zoet en zout, fastfood en frisdrank, hamburgers en frieten. Niet toevallig zijn dat dan ook de culinaire fundamenten van de VS.

Zowat alles wat kleine jongens leuk vinden, is typisch Amerikaans: geweren, actie, spectakel, stoere vervoersmiddelen (zoals SUV's en Harley-Davidsons), spannende en gewelddadige verhalen (zoals in films, tv-series of stripverhalen), noem maar op. Seks fascineert hen enorm, maar tegelijkertijd is het iets heel erg vies — op de speelplaats van een lagere school heerst een gelijkaardige dubbelzinnige sfeer. Alles in Amerika is eigenlijk een pretpark: musea zijn doorgaans van het kaliber van Ripley's Believe It Or Not (vooral niet saai dus), natuurparken zijn een soort theme parks voor scouts en rangers, en een stad als Las Vegas is in feite één grote speeltuin voor volwassenen.

Kortom, Amerikanen zijn kinderen. Geen wonder dat ze zoveel ophef kunnen maken over een kindsterretje met een Peter Pan-syndroom.


Vorige maand