ZWASMM
Zachte WAren. Syndicalisme. Muziek. Marxisme.
meer moet dat niet zijn.

Mei 2010

(permlink) Eerlijke verkiezingsaffiches

Als ik voorbij een verkiezingsbord wandel, en al die prachtige koppen van politici zie hangen, meestal met een geweldige slogan erbij die op een gebalde manier hun programma samenvat (d.w.z. doorgaans totaal inhoudsloos), dan kan ik het niet laten om mij in te beelden hoe die affiches er zouden uitzien als politici iets eerlijker zouden zijn. En dan stel ik mij dat ongeveer zo voor:

(permlink) Over onderzoek

Op 18 mei werd aan de K.U.Leuven door de vicerector voor onderzoeksbeleid een discussie-avond georganiseerd genaamd “Over Onderzoek”. Acht door de vicerector geselecteerde onderzoekers kregen de kans om in zes minuten hun ongezouten mening te presenteren over onderzoeksbeleid. Aangezien ik niet geselecteerd werd (enkel de acht “meest in het oog springende en relevante” opinies kwamen in aanmerking) zal ik de slides van m'n presentatie dan maar hier zetten.

(permlink) Stem LSP!

LSP-PSL komt in heel het land op. In Vlaanderen komen we op voor kamer en senaat onder de naam LSP. Ikzelf zal de Leuvense kamerlijst trekken. Iedereen die in Oost-Vlaams-Brabant woont kan dus op mij stemmen. “Doen!” zou ik zo zeggen.


In Brussel en Wallonië komen we met LSP-PSL op in een links front genaamd “Front des Gauches” samen met 5 andere klein-linkse partijen. Enkel de PTB doet niet mee (zoals gewoonlijk).


Onze verkiezingsaffiche is voor de gelegenheid tweetalig en zullen we overal in het land gebruiken. De boodschap is duidelijk: genoeg communautair gezever.

Al dat geleuter over BHV dient vooral om de aandacht af te leiden van de echte problemen en om de werkende bevolking tegen elkaar op te zetten. De economische crisis en alle sociale problemen zijn veroorzaakt door een decennialang neoliberaal beleid. Welke regering het ook wordt, na de verkiezingen zal men gewoon dat neoliberaal beleid verderzetten. De armen zullen armer worden en de rijken rijker. Zoals gewoonlijk dus.

Stem nuttig, stem op een partij die tegen de stroom ingaat!

(permlink) The Shock Doctrine

Gisteren ben ik op het Leuvense documentaire-filmfestival Docville gaan kijken naar de première van The Shock Doctrine, een documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van Naomi Klein.


The Shock Doctrine analyseert de strategie van het hard-core neoliberalisme van Friedman, Pinochet, Reagan en Thatcher. Die strategie is gebaseerd op een soort schoktherapie. De schokken kunnen op verschillende manieren ontstaan: met opzet — staatsgrepen (Chili), oorlog (Falklands, Irak) — of “per ongeluk” — aanslagen (9/11), natuurrampen (Katrina, tsunami). In elk geval, de kunst is om er snel bij te zijn en van de verwarring gebruik te maken om in sneltempo keiharde neoliberale maatregelen door het strot te rammen van de bevolking (desnoods door de resterende tegenstand bloedig te onderdrukken).

Zowel het boek als de documentaire zitten heel goed in elkaar en zijn absoluut aan te raden!

Vorige maand